Love together homepageafbeelding

CE en circle of atonement


Een Cursus student is nooit uitgeleerd. Uiteraard studeer je vanuit het boek zelf. (Ik gebruik 'A Course in Miracles, Complete and Annotated Edition', kortweg CE) en het is nog fijner om samen te studeren. Dat kan met een fysieke studiegroep. Ook heeft de Circle of Atonement een online programma waar je mee kunt studeren: Course CompanionsHier krijg je wekelijks online videolessen en tevens toegang tot een enorm archief aan lessen. De CE en de online lessen zijn in het Engels. Ikzelf had, voordat ik de CE ontdekte, veel moeite met de in het Nederlandse vertaalde versie (van de Foundation for Inner Peace, kortweg FIP). De CE maakt zoveel meer duidelijk. Als je (redelijk) goed Engels kunt lezen dan is de CE geen enkele belemmering. 


Circle of Atonement 


Als je niet meteen een heel gestructureerd studieprogramma wil volgen via Course Companions, maar je liever eerst wilt oriënteren, kun je alleen al met de website van de Circle of Atonement al een heleboel kanten op Er staan bijvoorbeeld podcasts op, Circle of Atonement oprichter en CE-uitgever Robert Perry samen met Circle-directeur, Emily Bennington. Ook vind je er ontelbare achtergrondartikelen geschreven door Robert Perry, Mary Anne Buchowski en Greg Mackie. Tijdens het begin van de Corona pandemie, gaf de Circle vele gratis online lessen (Text gatherings) van een half uur per dag, online, voor iedereen die daar behoefte aan had. Bijna 90 dagen lang. Dit was velen tot steun, en de lessen zijn nog altijd gewoon terug te kijken via de Circle website. Zo konden vele mensen overal ter wereld kennis maken met de fantastische lessen die ze aanbieden. 

Het is heel fijn om op de Circle website te grasduinen. Je kunt artikelen zoeken op onderwerp en je kunt kijken in de glossary, waar begrippen uit het boek worden uitgelegd. Ook is er, wanneer je met het Werkboek bezig bent, een dagelijks commentaar (een workbook companion) van Allen Watson. Dus mocht je geen membership hebben op Course Companions, dan heeft de Circle website een schatkamer voor je aan bronnen waar je voorlopig zoet mee bent.


De CE versie van ACIM


Wat zegt de Circle of Atonement over de in 2017 door hen uitgegeven versie van A Course in Miracles - The Complete and Annotated Edition (kortweg de CE): 
"The Complete and Annotated Edition (CE) aims to restore the material that was lost. It was created by going back to Course scribe Helen Schucman's shorthand Notes and editing afresh, retaining the original words to the maximum degree possible. By going back to the words Helen heard in her mind and wrote down in her notebooks, the CE brings you into a more direct encounter with the power of those words. It includes, either in its main body or in appendices, those approximately forty-five thousand words that had been removed in the original published edition."


Er zijn 45.000 extra woorden in de CE editie  in vergelijking met de FIP versie! Dat zijn heel veel woorden en deze zijn absoluut niet overbodig! Sterker nog, met deze woorden krijgen we een veel completer beeld van de oorspronkelijke tekst, waardoor je beter begrijpt waar deze over gaat.


Wat is er zoal anders aan de nieuwere CE versie, in vergelijking met de FIP versie?

* De eerste vier hoofdstukken van het Tekstdeel zijn grofweg twee keer zo lang in de CE-versie dan in de FIP-versie

* Er is veel materiaal waarvan de betekenis door bewerking is veranderd en dat wordt in de CE-versie nu weer in zijn oorspronkelijke vorm gepresenteerd. Bijvoorbeeld de oorspronkelijke zin "Prepare you not for the undoing of what never was," werd in de FIP-editie veranderd tot "Prepare you now for the undoing of what never was."

* Materiaal dat werd herschikt in een andere volgorde, door  het redigeren toentertijd, is nu allemaal weer terug geplaatst in de oorspronkelijke volgorde.

* Uitgebreide voetnoten zijn toegevoegd om moeilijke passages uit te leggen, om woorden te verklaren, om definities te geven van psychologische termen, om verwijzingen naar algemene culturele zaken te geven en referenties weer te geven binnen de Cursus en naar de Bijbel.

* Er zijn 33 zogenaamde Cameo-essays toegevoegd achterin het boek. Deze essays geven commentaar op persoonlijke leiding die de schrijvers van de Cursus, Helen Schucman en William Thetford, kregen van de bron van het materiaal (lees: van Jezus). Het materiaal was dan wellicht te persoonlijk om toe te voegen aan de Cursus an sich, echter het verklaarde  enorm veel over hoe Helen en Bill de Cursus toepasten in hun eigen leven. Dit is verhelderend voor elke Cursus student.

* Er is materiaal bijgevoegd dat voorheen alleen in Helens notitieboeken te vinden was, zoals deze passage: "Love him steadily, whatever he does, whatever he says, and he will see the miracle of God and you will learn of salvation. If this seems hard to do, remember it is what you want of me."

(Bron: Circle of Atonement)


Robert Perry, de hoofdredacteur van de nieuwe CE versie, geeft al 40 jaar lang les in de Cursus. Zijn expertise is enorm. Hij kan zaken heel helder uitleggen. Samen met Cursus-leraar Mary Anne Buchowksi,  met haar gave om de Cursus tot een levende praktijk te maken, is Circle of Atonement wereldwijd een fantastisch Cursus instituut geworden. Met een hechte wereldwijde community met studenten uit alle windstreken, die door de online lessen elkaars nabijheid toch heel duidelijk voelen en elkaar steunen. Door de staf van de Circle, die bergen werk verzetten en de vele vrijwilligers die ook met hart en ziel bijdragen, is er denk ik voor een serieuze Cursus student geen betere plek om je bij aan te sluiten.


Course Companions membership  - de voordelen


Een membership voor een jaar bij Course Companions, is niet super duur en zelfs wanneer je het echt niet kunt betalen, is er d.m.v. een scholarship toch de mogelijkheid je aan te sluiten. Sinds ik lid ben van Course Companions is mijn leven totaal veranderd. Door de structuur die ze bieden, kun je echt diepgaand dit fantastische boek induiken en wat je leert meteen praktisch toepassen op je leven. Bovendien merk je dat als je echt studeert en de opdrachten en oefeningen doet, andere spirituele paden absoluut overbodig worden. ACIM heeft alles in zich, meer heb je niet nodig. 


De CE is verkrijgbaar via Amazon, dan vallen de transportkosten zeer mee. Ook is er een goedkope Kindle versie, die heel handig is aangezien je daarmee het hele boek digitaal kunt doorzoeken op woorden en begrippen!!


In mijn studiegroep gebruik ik uitsluitend de CE (in het Engels), maar de voertaal en discussies zijn in het Nederlands. Zo komen we, door samen te studeren, steeds meer te weten over dit schitterende boek!


7. Kindle CE